Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο νοσοκομείο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο (Ερυθρός Σταυρός)


Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, με τη συμμετοχή των βουλευτών Δημήτρη Στρατούλη (Β΄ Αθήνας), Μαρίας Μπόλαρη (Α΄Αθήνας) και του υπεύθυνου Υγείας της γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής, Γιάννη Μπασκόζου, επισκέφτηκε σήμερα το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αρχικά με τον υποδιοικητή  κ. Μπιλιάνη και έπειτα επίσκεψη στα τμήματα του νοσοκομείου και  συζήτηση με τους εργαζόμενους στο αμφιθέατρο.
Όπως διαπιστώθηκε, ο Ερυθρός Σταυρός, όπως όλα τα νοσοκομεία της χώρας, έχει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Κατα τη διάρκεια της περιοδείας αναδείχτηκαν μια σειρά από ζητήματα. Οι ελλείψεις υλικών, ακόμα και ιδιαίτερα κρίσιμων όπως φίλτρα αιμοκάθαρσης σε μέρα εφημερίας, είναι κομμάτι της καθημερινότητας του νοσοκομείου. Κρεβάτια  σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστά λόγω υποστελέχωσης. Συγχρόνως, ειδικά προβλήματα, όπως αυτό του ψυχιατρικού που δεν έχει χώρο να λειτουργήσει, συμπληρώνουν την εικόνα διάλυσης, ενός ακόμα νοσοκομείου του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, έτσι και στον Ερυθρό, η λειτουργία του συνεχίζεται χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν επίορκοι, «κοπανατζήδες» κλπ.  Με βάση τα παραπάνω, προκάλεσε εντύπωση ότι ο υποδιοικητής του νοσοκομείου δεν ανέδειξε κάποιο ζήτημα ως μείζον, όταν ρωτήθηκε σχετικά από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στα παραπάνω και σε πολλά άλλα προβλήματα του Ερυθρού και του ΕΣΥ γενικότερα, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει κοινός αγώνας των εργαζομένων και των χρηστών υγείας απέναντι στην υποχρηματοδότηση, στα κλεισίματα, στην ιδιωτικοποιηση των υπηρεσιών υγείας, στο χαράτσι των 5 ευρώ κλπ., ζητώντας υποστήριξη στις μάχες που δίνουν.
Στις τοποθετήσεις τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δήλωσαν τη συμπαράσταση τους στους αγώνες των υγειονομικών και δεσμεύτηκαν να τους στηρίξουν με κάθε τρόπο. Επισήμαναν επίσης τον κίνδυνο των απολύσεων με το νέο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση και κάλεσαν τους εργαζόμενους να είναι σε εγρήγορση. Επιπλέον, τόνισαν την ανάγκη να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανατροπή της συγκυβέρνησης και της βάρβαρης πολιτικής της. Τέλος, επανέλαβαν την δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για κατάργηση των μνημονίων και για ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της Αριστεράς, συμπληρώνοντας πως το μόνο στήριγμα για να αντέξει αυτή η προσπάθεια είναι να υπάρχει ισχυρό  κίνημα των εργαζομένων και της κοινωνίας συνολικά.

Ανακοίνωση του Τμήματος οικονομικής πολιτικής για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού

Ένα ακόμη επεισόδιο της γνωστής σειράς «εμπόριο ελπίδας» αποτέλεσε η ανακοίνωση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου του έτους.

Μια πιο ενδελεχής ματιά στα στοιχεία αποκαλύπτει το σαθρό «λογιστικό» υπόβαθρο των κυβερνητικών θριαμβολογιών, την ουσιαστική ταξική στόχευση του μνημονιακού προγράμματος και τους υπαρκτούς κινδύνους για την πραγματική εξέλιξη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους μήνες που ακολουθούν.

Κατ’ αρχάς η συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το ύψος – ρεκόρ της ανεργίας προκαλούν επιδείνωση στο σκέλος των εσόδων (απόκλιση από τους στόχους 348 εκατ.€ στα προ φόρων έσοδα και 506 εκατ.€ στους έμμεσους φόρους), γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες λήψης νέων μέτρων (ή επέκτασης των υφισταμένων) το προσεχές διάστημα.

Σχετικά με την εμφανιζόμενη εξοικονόμηση δαπανών, αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς και στον περιορισμό της απαραίτητης χρηματοδότησης για την κάλυψη βασικών κοινωνικών αναγκών, αποδεικνύοντας την ταξική στόχευση του ακολουθούμενου προγράμματος.

Την ίδια στιγμή, οι φόροι στα νομικά πρόσωπα περιορίζονται στο πρώτο τρίμηνο στα 21 εκατ.€, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε επιστροφές φόρων παρελθόντων ετών προς οργανισμούς και επιχειρήσεις συνολικού ύψους 570 εκατ.€, που ωστόσο «λογιστικά» εξαιρούνται από το ισοζύγιο του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.

Όσον αφορά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (520 εκατ.€), αυτή στηρίζεται:
  • στις μειωμένες επιστροφές φόρων (κατά 467 εκατ.€),
  • στα αυξημένα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (κατά 824 εκατ.€), λόγω των αυξημένων εισροών από την Ε.Ε.,
  • στη μείωση των πρωτογενών δαπανών – μισθοί, συντάξεις, ασφάλιση, κοινωνική προστασία κ.α. (κατά 1,09 δισ.€),
  • στη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (κατά 671 εκατ.€).

Στα ανησυχητικά μηνύματα συμπεριλαμβάνεται το υψηλό ποσοστό απορρόφησης των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που ανέρχεται στο τέλος του Μαρτίου στο 29,6% του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού, (ΙΚΑ 34,4%, ΟΓΑ 30,3%, ΤΑΠ-ΟΤΕ 47,7%, κλπ.). Αν ληφθούν υπόψη τα ποσοστά ανεργίας, η ανασφάλιστη εργασία και η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, η πίεση για χρηματοδότηση των αναγκών των ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Όσο λοιπόν και να προσπαθούν κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο να εξωραΐσουν την πραγματικότητα, αυτή παραμένει οδυνηρή για την ελληνική κοινωνία.

Οι κυβερνώντες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι αδιανόητη η τακτική τους να τοποθετούν τον «καλλωπισμό των αριθμών» πιο πάνω από τις κοινωνικές ανάγκες, ενώ οποιαδήποτε σκέψη για λήψη νέων μέτρων μόνο ως παράλογα ανάλγητη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί.

Οι αντοχές της κοινωνίες έχουν από καιρό εξαντληθεί.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ! Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ!

Θυμίσου! Αύριο, 28/04/2013 στις 11.30 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου, ανοιχτή συζήτηση για όλα τα καίρια θέματα της Υγείας και της Οικονομίας!
Συζητούν μαζί μας οι κ.κ. Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος από τη Συντονιστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για την Οικονομία και Γιάννης Μπασκόζος, υπεύθυνος από τη Συντονιστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για την Υγεία. 

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ! 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ!


Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ανοιχτή συζήτηση για την Οικονομία και την Υγεία στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου την Κυριακή 28/04/2013 στις 11.30 π.μ.


Στις 27, 28 και 29/04/2013 θα βρίσκονται στην Άνδρο οι κ.κ. Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος από τη Συντονιστική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για την Οικονομία και Γιάννης Μπασκόζος, υπεύθυνος από τη Συντονιστική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για την Υγεία.

Σκοπός της επίσκεψής τους είναι η παρουσίαση των προτάσεών τους σε θέματα Οικονομίας και Υγείας, αλλά και η πραγματοποίηση συζητήσεων με τους Ανδριώτες, προκειμένου να ακουστούν και οι δικές τους θέσεις και προτάσεις. 

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28/04/2013 στις 11.30 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Άνδρου. 

Σας περιμένουμε όλους σε μια ανοιχτή συζήτηση για όλους!

Θα θέλαμε τις προτάσεις σας για άλλες συναντήσεις, που θα αφορούν ειδικότερα ή/και τοπικά θέματα και που μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του τριημέρου στο e-mail: syrizaandrou@gmail.com

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θοδωρή Δρίτσα και Νίκου Συρμαλένιου, για τo αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, αναφορικά με το νομοσχέδιο για την Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προκάλεσε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», ονομαστική ψηφοφορία σε δώδεκα άρθρα και μία τροπολογία. Η καταψήφιση του άρθρου 19 αποτελεί μια μεγάλη νίκη του αγωνιστικού ναυτεργατικού κινήματος και του συνόλου των εργαζομένων στο χώρο των λιμανιών και της ναυτιλίας, αποτελεί νίκη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που υπερασπίζονται σταθερά τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας. Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των κατώτερων πληρωμάτων στα ποντοπόρα πλοία και στα σκάφη αναψυχής δεν πέρασε, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο αγώνας μας σταματάει εδώ. Αντίθετα, σήμερα, που τα εργατικά δικαιώματα εκμηδενίζονται, που το εργατικό δίκαιο έχει καταπατηθεί πλήρως, τώρα πρέπει ο αγώνας μας να συνεχιστεί ενωμένος και αποφασιστικός. Η καταψήφιση του άρθρου 19 καταγράφει μια μεγάλη και ταυτόχρονα ελπιδοφόρα ήττα της κυβέρνησης. Επίσης, η επισφαλής πλειοψηφία, σε σειρά άλλων άρθρων, η μη αποδοχή της τροπολογίας για τα πλοία ασφαλείας και η τακτική υποχώρηση στο θέμα της πλοηγικής υπηρεσίας, ανέδειξαν σημαντικές ρωγμές στο κυβερνητικό μέτωπο. Η μάχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν θα μπορούσε να έχει αυτά τα αποτελέσματα, χωρίς την καθοριστική συμβολή όλων των συντρόφων και συντροφισσών του Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Οι βουλευτές 
Θοδωρής Δρίτσας, Α΄ Πειραιά & Νησιών 
Νίκος Συρμαλένιος, Κυκλάδων
18/04/2013

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Επίσκεψη στην Άνδρο του βουλευτή Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ κ. Νίκου Συρμαλένιου

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παναγίας της Θεοσκεπάστου, ο βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ κ. Νίκος Συρμαλένιος θα βρίσκεται στην Άνδρο στις 20 και 21 Απριλίου. Ο κ. Συρμαλένιος θα παραστεί στις εκδηλώσεις και θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο νησί.